Pierniczkowe babeczki to wprost idealna propozycja w okresie zimowym. To także alternatywa dla tradycyjnych wypieków i ciast — jeśli więc potrzebujesz odskoczni od codzienności, zapoznaj się z naszym przepisem! Sprawdzi się zarówno w przypadku wizyty gości, jak i podczas spędzanego z partnerem weekendu.
Kilka słów o pierniczkowych babeczkach
Poszukujesz prostego przepisu na pierniczkowe babeczki? Trafiłeś w odpowiednie miejsce. Babeczki to popularne wypieki z tzw. ciasta ucieranego lub biszkoptu tłuszczowego. Charakteryzują się niewielkim rozmiarem, zatem w odróżnieniu od ciast — nie musisz ich kroić i dzielić na części. Proponowany przez nas przepis możesz dowolnie modyfikować, wedle własnych preferencji. Pamiętaj, że to w końcu Tobie mają smakować babeczki!
Pierniczkowe babeczki z konfiturą — przepis
Składniki na babeczki:
- 200 ml mleka
- 200 mg miodu
- 120 mg masła
- 230 mg mąki
- 80 g cukru białego lub trzcinowego
- 10 g kakao
- półtora łyżeczki przyprawy do piernika
- półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- starta skórka z cytryny
Dodatkowo będziesz potrzebować konfiturę z dowolnie wybranych owoców. Może to być konfitura wiśniowa, malinowa, truskawkowa, czy czekoladowa — wybór należy do Ciebie.
Przepis:
W niewielkim rondelku lub garnku umieść miód, mleko i cukier. Całość podgrzewaj tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i dokładnie wymieszaj.
Pozostałe, suche składniki wraz ze startą skórką z cytryny umieść w osobnej misce. Zacznij stopniowo dodawać do nich masę piernikową, miksując całość aż do połączenia się składników.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Zacznij wykładać foremki do babeczek piernikową masą — uzupełniaj ją dowolną ilością konfitury. Piecz przez około 20 minut aż do uzyskania tzw. suchego patyczka. I gotowe!
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić babeczki czekoladowe, odwiedź tę stronę: czekoladowe babeczki. To prosty, szybki i niewymagający przepis!